Тънкости при поставяне на тапети

tapeti

Тапетите не губят своята актуалност, независимо от модните течения в жилищния интериор. Всъщност, болшинството интериорни дизайнери предпочитат именно добрия стар тапет, тъй като с него много по-бързо, лесно и на ниска цена се постигат нужните ефекти – оптическо увеличение на пространството, разчупена атмосфера, повече светлина в малки и тъмни помещения, прикриване на дефекти в основата и т.н.

За да изпълни на 100% своята мисия, тапетът трябва да се постави перфектно, а това означава:

  1. Подготовка на стената

Преди изобщо да се пристъпи към залепяне на тапетите, основата трябва да бъде идеално подготвена – по възможност да се приведе в състоянието преди изграждане на мазилката. Ако върху стената има тапети, те трябва да бъдат внимателно и напълно премахнати. Никога не поставяйте нов тапет върху стария, тъй като това ще направи облицовката тежка и е възможно новият тапет да падне заедно с предишния пласт и част от мазилката. При залепяне на някои видове тапети, стената се обмазва с пласт лепило, и чак след неговото изсъхване се преминава към фактическото поставяне на отделните листи.

  1. Понякога е нужно грундиране

В никакъв случай не поставяйте тапетите директно върху основна мазилка или гипсокартон. Ако направите това, ще бъде почти невъзможно да премахнете хартията в бъдеще, ако някога решите да направите редизайн на помещението, да актуализирате стенната декорация или да пребоядисвате стените. Ако стената, с която работите, е направена от една от посочените по-горе основи, не забравяйте да нанесете грунд преди да започнете работа. Грундът, освен това ще осигури по-добра връзка между тапета и основата.

  1. Вземете предвид влагата в помещението

Всички сме виждали влажни петна, избили върху хартиени тапети, и едва ли има човек, у когото тази гледка да не буди отвращение. Поставянето на тапети в приземни или тавански помещения е удачна идея само на пръв поглед, тъй като прикриването на влажните петна ще има много кратък ефект. Най-доброто решение е да се изолира източника на влага преди облепяне на стените с тапети, но при липса на време и средства, е необходимо поне да се положи влагозащитен грунд и да се избере тапет в десен, върху който влагата няма да се забелязва.