Поливни системи за тревни площи – качество и разнообразие

напоителни системи

напоителни системиВсеки градинар се стреми към изграждане на качествена градина, с която да подхранва своята гордост и себелюбие. Така както майките се грижат за децата си, стопаните се отнасят към своите цветя, храсти, растения, плодове и зеленчуци. Особено когато става въпрос за прехрана. Именно тогава всяка една минутка време бива отделяна в грижи към растенията. Днес съществува далеч по рентабилен метод за напояване, наречен поливни системи за тревни площи.

Поливни системи за тревни площи – удобство и комфорт за градинарите

Всяка една площ, независимо дали е градина, парк, футболно игрище, овощен терен и много други, се нуждае от множество колоритни и специфични грижи. Сред тях, най-силно изразено, е напояването. Отнемайки твърде огромна част от свободното време на хората, то не им остава и минути, които да бъдат споделени в протичане на други задачи и ангажименти.

Всяко едно растение, в зависимост от класа, към който принадлежи, се характеризира със строго обособени нужди. Декоративните храсти и цветя се нуждаят от специализиран метод за напояване, известен като капково. Тяхната необходимост от вода е в пъти по-малка в сравнение с много други култури. Снабдяването на воден ресурс е твърде трудоемко. Освен времето, което бива изконсумирано, то обхваща и финансите на човек.

Далеч по-скъпо, в съотношение с поливните системи за тревни площи, се явява ръчното напояване. В много от случаите, хората забравят за момента, в който се налага да стопират напоителните тела. Това тяхно действие води до пренасищане на множеството „зелени любимци“. Получило се веднъж, има вероятност да размести самата консистенция на почвата и тя да не бъде толкова благоприятна, колкото първоначално.

Освен това, прекомерната влага води до появата на жълти овални петна, разположени по листните участъци на растителните видове. Така те губят своята свежест, здрав и бодър вид. Съществува и обратния на този, момент. В случай, че бъде пропуснато предначертаното предварително дневно напояване, то наваксването на следващия ден, би оказало отново негативното си отражение върху отглежданите култури на площта.

Така, те биват сполетени от преждевременно насищане на огромно количество вода, от което не се нуждаят в конкретния момент. В най-добрия случай, ако сте решили да се доверите на ръчното напояване, то бихте се ограничили с преразхода на течността. Което, всъщност, никак не е за подценяване, тъй като той би могъл да бъде твърде огромен.

Защо имате нужда от автоматизирана поливна система?

Много от вас, може би, си задават следния въпрос. Отговорите са няколко и са твърде добре аргументирани, с цел да бъдат от полза на възможно по-голяма част от хората в обществото. Една минимална част от гражданите са на мнение, че дворът не изпитва необходимост от специализирани мерки и грижи. Това съвсем не е така. Те предопределят и реколтата, която стопанина получава.

Друга част са на мнение, че поливните системи са предназначени единствено за големи тревни площи, като паркове, градини и много други. В никакъв случай не бива да се доверяваме на това твърдение. В зависимост от модела на иновативната технология, тя може да бъде предназначена за различни по вид и размер дворове. Пръскачките, например, са твърде подходящи и рационални за малки тревни площи.

Съоръженията, служещи за капково напояване, са перфектен избор в грижите към миниатюрните ни любимци. Така, те разпределят необходимото за тях количество влага, без да се стига до прекомерно засищане. Твърде разнообразни са множеството технологии, дело на науката.

Поливните системи за тревни площи изграждат един далеч по-удобен и полезен начин за напояване, в съпоставка с ръчния метод. Те не ограничават времето на човек и освен това, спестяват значителна сума от личните му финанси, които най-често се причисляват към заплащане фактурите за вода. Благодарение на иновациите, навлезли в живота ни, всеки един градинар получава възможността да се възнагради с добра и качествена реколта.