Нуждая ли се от мълниезащита?

защита от мълнии

защита от мълнииАко се питате дали вашият дом, офис или вила се нуждае от мълниезащита, то отговорът е категорично да. Всяка една сграда, независимо от материалите от които е построена, от своето местоположение или височина, се нуждае от добре изградена мълниезащита.

Ето защо това е едно от най-важните неща, за които трябва да се помисли много добре при издигането на всяка една постройка, независимо от типа ѝ. От най-малката извънградска барака за инструменти до най-модерната офис сграда в града, всяка конструкция се нуждае от защита, защото иначе по време на буря сградата е изложена на огромен риск.

Всички сгради ли са изложени на еднакъв риск по време на гръмотевична буря?

Макар че рискът не е еднакво голям за всички сгради, трябва да се знае, че по време на гръмотевична буря всяка сграда е заплашена от това върху нея да попадне мълния. Рискът съществува дори и при по-ниски постройки, които се намират до по-високи сгради. Въпреки това, съвсем естествено, по-високите сгради са изложени на по-голяма опасност, което съвсем не означава, че по-ниските трябва да разчитат на случайността.

Какво може да се случи ако вашият дом не е защитен от мълнии?

Ако един дом, офис или друга сграда не е защитена от мълнии чрез правилно изградена и функционална мълниезащитна инсталация според всички правила и изисквания, в случай на гръмотевична буря това би могло да доведе до изключително големи неприятности, които никой не би желал да се случат.

Ако върху дадена сграда падне мълния и ако няма начин, в резултат на липсата на адекватно изградена и свързана мълниезащитна инсталация, тази мълния да бъде отведена под земята по напълно безопасен и бърз начин, това би довело до много големи щети. Мълнията може да предизвика разрушения, пожар и понякога дори може да коства нечии живот, което е най-страшното и нежелано стечение на обстоятелствата.

Може би сте виждали по телевизията или пък в публикации в интернет какво представляват пораженията за една сграда в резултат от паднала върху нея мълния и това най-често са срутени покриви, паднали комини, съборени стени и какво ли още не. Ако мълнията падне върху дърво, то може да изгори, да предизвика пожар, да се разсече на половина и какво ли още не.

Опасна ли е неправилно изградената мълниезащитна система?

Понякога хората си мислят, че техният дом е добре защитен, защото виждат, че на покрива има монтиран гръмоотвод, но не винаги нещата са такива, каквито изглеждат. През годините в България се е случвало не веднъж гръм да падне върху гръмоотвода на някоя постройка, а после да се окаже, че въпросният “гръмоотвод” всъщност е само метален прът на покрива, който не води на никъде или дори още по-лошо – монтиран е върху дървени греди към покрива.

Това е пълно безумие и изобщо не може да се нарече мълниезащита. Нещо повече – това е живо бедствие поставено на покрива, което може да причини ужасни последствия. Истинската мълниезащитна инсталация е цялостна система, която започва от покрива и продължава надолу, достигайки чрез специално създадени кабели с много добра изолация до място дълбоко под земята.

Именно това осигурява защита на сградата, защото по този начин електрическият заряд се отправя към недрата на земята по специално определен за това път. Ето защо при изграждане на мълниезащита трябва да се разчита само на опитни професионалисти, които знаят какво правят, а не да разчитаме на собствените си умения типично по български.

При покупка на нова сграда

Ако купувате нова къща или вила, за изграждането на мълниезащитата най-вероятно се е погрижил строителният предприемач. Въпреки това, добре е да се консултирате с фирма за изграждане на защита от мълнии, защото трябва да сте напълно сигурни, че постройката в която ще живеете ще е напълно защитена и обезопасена срещу мълнии.

Дори и това да ви се струва малко прекалено, все пак е добре да го направите за да осигурите собствената си безопасност и тази на семейството си. Въпреки че изграждането на мълниезащитата е основно изискване за да бъде един дом пригоден за живеене, в не една или две западни страни се е случвало хора да се нанесат в чисто нова къща и сами да осъзнаят, че току що построената и закупена от тях къща има поставена мълниезащита, но нейните елементи в резултат на немарливост все още не са свързани един с друг.

Макар че риска това да се случи на вас да попаднете на подобен имот е нищожен, все пак е добре да предприемете проверка и да се уверите, че при следващата гръмотевична буря всичко ще премине както се казва “по мед и масло”.