Контрол на достъпа и цени на различните решения

турникет

турникетКонтрол на достъпа и работното време

Системите, които контролират достъпа с цел информация за работното време на служителите, намират все по-широко приложение по света, а България също вече не е изключение.

В наши дни все повече работодатели искат да знаят кога точно техните служители се появяват на работното място и кога напускат сградата. Това в дългосрочен план може да спести доста пари на работодателите и да им помогне да отсеят по-съвестните служители, а на фона на ниската цена на тези системи, това си е направо задължително.

Тези устройства могат да работят с голям брой хора и да обработят голямо количество данни, като в търговската мрежа не малко от тези системи могат да работят с по 50 или повече служители.

Съответно служителят вкарва специална карта в устройството и то започва да отчита началото на работния ден, а при тръгване обратно – вкарва картата на съответното място за да приключи отчитането. Системата дава информация на управата на фирмата и всичко е точно и ясно.

Устройствата обикновено отчитат в рамките на няколко секунди, което дава много точна представа за продължителността на часовете, които човекът е прекарал в офиса. Това трябва да се знае от всеки мениджър, особено на фона на постоянно растящите цени на труда.

Цената на подобна система, макар и да не е висока, но във всеки отделен случай може значително да варира според капацитета за устройството. Цените на моделите варират според това дали става дума за малки, средни или големи фирми. Може да откриете устройства за по 150 – 200 лева, но можете да намерите и по-скъпи системи за контрол на достъпа – цени от около 700, 800 и дори 1000 лева.

Контрол на достъпа чрез монтиране на турникет – какви цени да очакваме?

Като оставим на страна продължителността на работното време, много голямо значение има и достъпа на лицата до една бизнес сграда. Дилемата тук е, че не може да влиза всеки, който си поиска, но не могат и да се ограничават хората на принципа “ти влез, а ти стой на вън”.

Ето защо едно от най-търсените решения за входовете на големи офис сгради, в които работят голям брой служители и в същото време контрола на достъпа е от значение, е поставянето на турникет. Това е вид бариера, която позволява преминаването само на един служител в един и същ момент, а това може да се осъществява и с карти за достъп.

Така например, служителите работещи в сградата ще могат да преминават през бариерата от тип турникет като отчитат чрез съответната дадена им карта, че са оторизирани да влизат вътре.

Това освен всичко останало ще въведе и ред, като няма да допуска служителите да се бутат един друг, опитвайки се да влязат по-напред в пиковите часове сутрин и след обяд.

Този тип системи за контрол на достъпа може и да изглеждат скъпи, но цената е нищожна на фона на многобройните ползи. Освен всичко останало, цената е и съобразена със самото устройство.

Все пак индивидуалните нужди за контрол на достъпа се отличават значително и не винаги е необходимо съоръженията да са от най-модерните и скъпо струващи на пазара.

Цените могат да бъдат между 500 и 1000 лева за по-обикновените устройства, но при по-сложните и многофункционални модели могат да достигнат и до 2500 – 3000 лева.