Кога стъклените интериорни врати са най-удачният избор?

интериорна врата със стъкло

Когато говорим за интериорни врати, често в разговора присъства и стъклото, като материал, от който те могат да бъдат направени. Стъклени врати имат голяма част от апартаментите, като в извънградските къщи по-често се залага на дървото или дървените фурнири като материал, най-близък до техния стил и визия. Причината за това е донякъде способността на стъклото да създава илюзията за по-просторно от реалното пространство.

Кога стъклените врати са най-добрия избор?

Интериорни врати от стъкло или със стъклени орнаменти можете да използвате буквално навсякъде. Те са най-предпочитани в офис сградите и търговските помещения, като това се отнася предимно за моделите от прозрачно стъкло. Разбира се, доста често врати със стъклено крило се използват и за затваряне на жилищни помещения – най-вече, когато налице са следните условия:

Желание за визуално увеличение на площта на помещението

Има едно просто правило в интериорния дизайн: Тъмните цветове смаляват, а светлите придават простор на помещенията. Това е напълно валидно и за вътрешните врати, с които са затворени отделните стаи в жилището. Когато са изработени от стъкло, вратите автоматично придават допълнителен простор на помещенията, тъй като при тях контурът не е толкова ясно очертан, както е при моделите, използващи тъмно дърво и тъмна метална или дървена рамка.

Всяко помещение, което искаме да уголемим визуално ще изглежда чудесно с врата със стъклено крило, като стъклото може да бъде гладко, прозрачно, матирано или украсено с различни видове декорации. Касите при стъклените врати обикновено са изработени от дърво или метал, като в този случай препоръчваме рамката да бъде в по-светла разцветка.

Постигане на синхрон с интериора на помещението

На различните интериорни стилове подхождат различни модели врати. Стъклото е един сравнително универсален материал, който може чудесно да се съчетае дори с по-строг класически интериорен стил, но ако в стаята преобладават тежки дървени мебели, то в този случай стъклената врата няма да бъде в синхрон с цялостната визия на помещението. Стъклените интериорни врати като тези са най-подходящи за стаи, в които интериорният дизайн е по-модерен. Футуристичната визия на едно помещение се връзва най-добре именно със стъклото.

Затваряне на бани и други мокри помещения

Стъклото е вероятно материалът с най-висока влагоустойчивост. То се чувства чудесно при допир с вода и не променя своите качества дори след десетки години, прекарани в контакт с висок процент влажност. Стъклените интериорни врати са отличен избор за затваряне на бани и други помещения с висока влажност, включително за приземни помещения, където влагата е постоянен проблем.

Допълнителен плюс от една такава врата ще бъде визуалното уголемяване на площта на помещението, тъй като, както знаем на банята често отреждаме най-малко жилищна площ. Единствено условие при използване на стъклена врата за банята е да се избере модел с непрозрачно стъкло, като може да се използва матиран материал или вратата да се украси с някаква декорация. 3D принтирането е много модерна технология в момента, която позволява да изберете сами украсата, като принтът може да бъде двустранен или различен от двете страни на крилото.