Антипаркинг колчета – има ли действителна полза от тях

антипаркинг колче

Бариерата е предпочитано и най-известното антипаркинг устройство, което обикновено се обвързва към система за контрол на достъпа. Освен нея, в паркингите често се поставят ограничителни профили за обозначение на забранените за заемане територии. Те имат защитна функция, когато са свързани чрез метална верига – образува се преграда, която възпрепятства паркирането.

Монтирането им се практикува както в паркинг на големи административни сгради, закрити комплекси и търговски центрове, така и на площадката зад кооперацията или къщата ви. Частните паркинги също прибягват изключително често до тези компактни корпуси. Известни са като антипаркинг колчета и както сочи името им, представляват удължени профили с дебели здрави стени и стабилна квадратна основа. Въпреки компактният си вид, те се оказват изключително устойчиви на натиск и сила .

Устойчиви материали в малък профил

Колчетата са продукт от метална сплав, бетон или чугун. Позиционирани са върху също толкова здрава планка, а понякога –  бетонирани директно в земята. Устойчиви на чупене, те стават почти ненарушими, когато са обвързани с верига в система от няколко профила. Веригата също е от поцинкован метал и обикновено се предлага в комплект с профилите и катинар, при покупка от този магазин.

Тя издържа натоварване до над 300 кг. Свързана с колчетата, създава конфигурация, която няма как да бъде преместена или бутната, дори и да не е вкопана в асфалта. Затова и тя е предпочитана при ограждане дори на паркинг зоните на затворени комплекси, и луксозни частни вили.

Корпусите са покрити със слой боя или грунд, а върху всички модели вече присъстват и светлоотразителни ивици. Те са от ярко оцветено полиетиленово фолио, което освен неоновата разцветка, отразява слънчевата светлина по неповторим начин. Така оправданието, че са незабележими и не си видени при шофиране, отпада напълно.

Монтирането изисква професионалната намеса, а доста специалисти ще посъветвате, за по-голям ефект да комбинирате тези профили с антипаркинг скоба. Независимо от решението, правилната покупка включва няколко метални колчета с верига и анкерни болтове. Професионалното им поставяне гарантира дългосрочна експлоатация.

Наистина ли са ефективни

Металните колчета са с ненарушима структура, но те съвсем лесно могат да бъдат бутнати дори и от лек автомобил. Това се случва в ситуациите, когато не са бетонирани в асфалта – вградените в земята профили могат да ограничават физически, като сблъсъкът с тях ще причини на превозното средство леки охлузвания. Така че те не са просто маркировка – функциите им са също и ограничителни, и дори защитни.

Ефектът от колчетата се усеща особено интензивно при свързване с верижното ограничение. Това е идеалното решение за особено нахални шофьори, което ще спре опитите им за пристъпване на ограничено пространство. Вероятно, ако се сдобият с леки охлузвания на бронята, ще се отърват от следващи опити за непозволено паркиране.