3 причини да потърсите незабавно ключар

ключар

На всеки притежател на ключове се е налагало поне веднъж в живота си да използва услугите на ключар, макар и само за изваждане на дубликат на ключ от дома или работното място. Ключарите са много важна част от обществото – те притежават уменията и познанията да отворят всяка врата, независимо от сложността на нейната ключалка, но го правят само когато ги помолим за това, или по-точно, когато ги наемем.

Тук ще изтъкнем три ситуации, в които е необходима намесата на опитен и надежден ключар.Проблемите, изискващи експертната помощ на ключарите са всъщност много повече, но в настоящия материал ще посочим само трите, в които е нужно да реагираме не само бързо, но и максимално разумно и отговорно. Не опитвайте да се справите сами в тези ситуации, и не викайте на помощ лица със съмнителна репутация и морал.

  1. Заключени отвън

Всички благославяме човека, изобретил автоматичните ключалки до момента, в който вратата се затвори подло и неочаквано зад гърба ни, докато сме извън своето жилище, офис, автомобил или друго място, подлежащо на заключване. В този момент през главата ни минават различни мисли, първата от които е „Ключарските услуги са скъпи”, тази мисъл е водеща при вземането на различни, и еднакво неразумни решения, сред които:

  • Да опитаме да проникнем обратно през друго място – заден вход, прозорец, тераса, багажник – при автомобилите;
  • Да опитаме да отключим с подръчни средства – метод, който почти никога не носи успех и почти винаги води до фатално повреждане на ключалката;
  • Да повикаме познат, който има опит в незаконното отключване на врати.

Истината е, че всяка от тези идеи забавя във времето желаната развръзка. Колкото по-бързо повикаме професионален ключар, толкова по-скоро ще се върнем към обичайния си ритъм на живот. Може да ви се строи невероятно, но в крайна сметка услугите на професионалист ще ви излязат по-евтино, отколкото неразумните опити да се справите без адекватната помощ на ключаря. Всеки, който е обиран от „приятел” ще ви каже това.

  1. Проникване с взлом/опит за манипулиране на ключалките

Крадците имат много агресивен подход към модерните заключващи механизми, като при тяхното преодоляване се използват груба сила, течен азот, рязане на секретните резета с флекс-машина и какво ли още не. В крайна сметка, независимо дали опитите за проникване в имота са успешни или не, резултатът е – счупени или сериозно повредени ключалки. Това налага спешно да се потърси ключар, който да поправи счупените механизми или да монтира нов заключващ механизъм – по възможност с по-висока степен на сигурност.

  1. Откраднат/изгубен ключ

Когато установим, че сме изгубили ключа от входната врата на жилището, работното ни място или личния ни автомобил, е важно да потърсим незабавно добър професионален ключар. В този случай е необходимо да се подменят ключалките, подлежащи на отключване с изгубения ключ, а когато е възможно, да се смени само патрона, като се предоставят нови ключове на всички обитатели на дома или работното помещение.

При някои от съвременните заключващи системи е необходимо само препрограмиране на заключването, така че старият ключ да не може да отключи ключалката. При съвременните автомобили това е най-лесният и евтин вариант. Намесата на опитен и надежден ключар ви дава допълнително спокойствие в иначе силно стресовите ситуации. Не се отказвайте от професионалната помощ, когато липсва каквато и да е адекватна алтернатива.