Велико Търново

Велико ТърновоВелико Търново е един от само четирите града в България с положителен прираст на населението. Той несъмнено е един от най-красивите български градове и градът, без който нашата история не би била същата.

История на Велико Търново

Велико Търново е град с над 6000 годишна история. Първоначалното му славянско име  е било Търновград – нарицателно за неговото местонахождение и неговата непристъпност за агресори и завоеватели. В последвие градът, изиграл огромна роля в историята на страната ни бива прекръстен на Търново, докато през 1965г. името за последен път се променя на Велико Търново, с цел да се напомня постоянно на поколенията за величието и историческото значение на този, наистина велик български град.

Мястото на Велико Търново е записано в нашата история с главни букви. През 1185г. след края на византийското господство братята Петър и Асен провъзгласяват града за столица на второто българско царство, което слага начало на неговото териториално разрастване, съвместно с неговия политически и културен подем.

Търново е бил столица на България в периода 12-14 век и през тези два века той е придобил славата на непревземаема крепост, съсредоточила зад своите каменни стени политическия, културния и религиозен живот на страната ни.

Търново е записал в историята ни две потушени възстания по време на османското робство, но градът несъмнено има принос към нашето освобождение. След освобождението именно в този велик български град, първото в историята ни Велико народно събрание приема Търновската конституция, действала до 1947г.

След освобождението в старата ни столица започва Възраждането на българщината, част от което е и построяването на новия облик на града. Възстановяват се много от административните сгради и православни храмове в региона, а наред с това започва и строителството на нови сгради с обществено значение, както и на множество къщи, които е трябвало да подслонят прииждащите към града нови жители.

По времето на социализма Велико Търново започва наистина да расте, като територия. Поради стратегическото си място, голямото транспортно значение и добрите занаятчийски традиции, градът става областен център, към който се стичат жителите на околните, по-малки населени места. Това налага да се изготви план за неговото разширение с присъединяване на някои по-малки села и обособяването на нови жилищни квартали.

През 60-те и 70-те години на миналия век се появяват кварталите ‘’Акация’’, ‘’Картала’’, ‘’Бузлуджа’’, ‘’Зона Б’’ и ‘’Колю Фичето’’, изградени предимно от панелни блокове, в които и до днес живеят хиляди търновски семейства. Южната и западната част на града се превръщат в индустриални центрове, в които започват работа предприятия от хранително вкусовата промишленост, построяват се завод за радиотелевизионни приемници, вимпром, завод за ламиниран паркет, печатница, дърводелски цехове и др., обособили се, като южна и западна промишлени зони. Велико Търново започва да се разраства, а с него и числеността на неговото население, което води до бурното развитие на целия регион.

Освен към промишлеността Търново съсредоточава своето внимание към образованието и културата, които от древни времена са запазена марка на града. Започва изграждането на нови средни училища и техникуми, създаващи квалифицирани работници за новите производствени предприятия.

Велико Търново създава и добра транспортна инфраструктура, свързваща всички точки на града, улесняваща максимално придвижването на увеличаващото се население.

Местата за почивка също са приоритет на града по време на социализма и, поради тази причина се изграждат вилни зони и паркове, а много от старите се възстановяват и облагордяват, включително местата за отдих на хълма ‘’Света гора’’.

След промените, в началото на 90-те години на миналия век Велико Търново е повлечен от повсеместния строителен бум, обзел страната ни, което води до още по-осезаемото му сливане с околните села.

Велико Търново университет

Днес Велико Търново спокойно може да бъде наречен исторически и културен център на страната ни. В него се намират Националният военен университет и Великотърновският университет, привличащи студенти от цялата страна.

Туризмът е може би най-силно застъпен в старата ни столица. Велико Търново привлича със своите културни и исторически забележителности не само нас, българите, но и много чуждестранни туристи, желаещи да посетят този велик български град.

Велико Търново новиниТърново предлага чудесни условия за културен и религиозен туризъм, благодарение на многобройните християнски храмове в региона, запазени през вековете. Възрожденската архитектура и занаятчийството са друга атракция на града, до която много хора искат да се докоснат, но те са само малка част от причините Велико Търново да присъства ежегодно в класацията ‘’най-добър за живеене град на България’’.

Велико Търново е град с многовековна история, който продължава да се обновява и да привлича към себе си все повече желаещи да го посетят, да учат или да останат завинаги. Това е един велик, в истинския смисъл на думата град, без който не само историята, но и страната ни не би била същата.