Съвети за безопасна употреба на скеле

скеле от Stroyrent

Временните конструкции от типа скеле имат своите изисквания за експлоатация

Основните рискове при употребата на скеле са свързани с падане, удар от изпуснати предмети и инцидент с електричество. Фирмите, които се занимават със строителни и ремонтни дейности предпочитат да наемат временните конструкции. Причината е, че получават професионално съдействие не само относно качеството на съоръжението, но и специални препоръки за експлоатацията му.

За да предотвратите злополуки, внимавайте за:

  1. Използването на предпазни средства, които се изискват и по закон.
  2. Осигуряване на стабилност на скелето.
  3. Здравината на скелето и всички негови елементи. Не бива да се допускат дори частични разрушения по конструкцията.
  4. Работниците да не се подхлъзнат, да не загубят равновесие, да няма предпоставки за спъване, докато са върху скелето.
  5. Да бъде монтирано правилно скелето. Този въпрос ще го решите лесно, ако изберете скеле под наем, защото фирмите, които ги дават спазват стриктно техническите параметри.
  6. Да не се превишава товаропоносимостта на скелето.
  7. Да се избягват въздушни електропроводни линии наблизо, защото би могло да бъдат засегнати по някакъв начин, което да доведе до инцидент.

Добрите компании ще Ви предложат различни видове скелета – обемно, фасадно, подпорно, а Вие ще направите Вашия избор в зависимост от конкретните нужди на проекта, на който сте изпълнители.

Предимства и разлики при видовете скелета

Фасадното, ако е произведено от елитна марка, с каквито работят фирми, наложили се трайно на пазара в този сектор, има малко собствено тегло и позволява бърз монтаж. Захващането на платформите е здраво, а допустимото натоварване е увеличено, ако е със стоманени рамки и пътеки.

Обемното скеле може да бъде изградено на неограничена височина, а носимоспособността му е голяма. То намира приложение не само в строителството, но и при създаването на трибуни, подиуми, рекламни кули.

Подпорното скеле осигурява опора на плочи и тежки конструкции, като може да се сглоби на голяма височина и с различни схеми за конструиране.