Основни съображения при използване на турникети

BA3

Все повече обществено достъпни обекти и производствени предприятия използват турникети с цел ограничаване на преминаването в обособени входно-изходни точки. Както за нас, като обикновени потребители, така и за самите собственици на обекти, в които се използват, турникетите са слабо познати като принцип на работа и потенциал.

В този материал ще се спрем на някои важни съображения, свързани с тяхното използване, които могат да бъдат полезни и на двете страни – ползватели и инвеститори. Турникетът, като част от голямото семейство на системите за контрол на достъпа може да бъде особено полезен за сигурността на сградата и безопасността на хората, намиращи се в нея. Ето защо е важно да го опознаем добре.

Извънредни ситуации и прекъсване на електроподаването

Прекъсването на електричеството ще доведе до загуба на функциите на турникета, освен ако не е подсигурено аварийно захранване. Когато турникетите в конкретната сграда са обвързани с централизирана система за контрол на достъп, тя самата може да изключи захранването, с цел осигуряване на свободно преминаване в случай на извънредни ситуации – пожари, заплахи от терористични атаки, природни бедствия и т.н.

В зависимост от конфигурацията, съвременните турникети по подразбиране са във fail-safe, или fail-secure състояние, а понякога са в състояние, наречено fail-lock – обикновено при загуба на енергия. Състоянието fail-safe означава, че при авария турникетът се отключва или отваря и остава отворен при липса на захранването, като позволява на потребителите да напуснат свободно.

При fail-secure, турникетът остава заключен при липса на захранване, като забранява влизането и излизането през тази точка. Типичната конфигурация е fail-secure по посоката на входа и fail-safe по посока на изхода. Това предотвратява влизането на посетители, с оглед на тяхната безопасност, но същевременно дава възможност на персонала и посетителите да напуснат обекта.

Избор на правилния модел турникети за конкретното приложение

Съвременните турникети попадат в три основни категории: оптика, пълна височина и височина и височина до нивото на талията. В зависимост от конкретното приложение може да се избере различен тип турникет. Изборът на правилния въртящ момент изисква разглеждане на различни фактори, включително дали съоръжението е за вътрешна или външна употреба, желаното ниво на сигурност, бюджет, необходими функции и естетически предпочитания.

При избора на турникет можете да заложите на:

Оптични:

Оптичните турникети се състоят от две кабини, разположени срещуположно, с цел създаване на лента за преминаване. Те използват сензори за откриване и проследяване на преминаващите и могат да работят с или без бариери, въпреки че, когато се използват за охрана на периметъра, те обикновено разполагат с някакъв вид моторизирана бариера.

Предимствата на оптичните турникети са: висока естетическа стойност, обезпечаване на двупосочно преминаване, съобразени с нуждите на хора с увреждания. Недостатък – предназначени единствено за употреба на закрито и сравнително скъпи.

Пълна височина:

Високите турникети са с размер на среден човешки ръст и наподобяват въртящи се врати. Моделите в цял ръст се предлагат като единични решения (за една входно-изходна точка) и като тандемно устройство, съчетаващо два малки турникета в общ корпус. Този тип съоръжения са идеални за места с повишено ниво на сигурност – няма по-добро решение за периметров контрол от тях. Плюсовете на високия турникет са: здрава конструкция, максимална сигурност, възможност за използване на открито. Минуси: големи габарити, обструктивна визия, неподходящи за хора с увреждания.

Трираменен турникет – трипод:

Това е най-масово използваният тип турникети, характерно за който е височината на нивото на талията. В основата на конструкцията му е подвижна въртяща се глава, със закрепени под ъгъл три преградни пръта (щанги). Между две от преградите може да се намира само един човек. Здравата конструкция и механика на трипода му позволяват да работи безпроблемно десетилетия наред при интензивна употреба.

Предимствата на трипода са: изгодна цена, възможност за използване и на открито и висока устойчивост. Недостатък: предвид височината им, този тип турникети могат лесно да бъдат преодоляни, като се прескочат или нарушителите се промъкнат под рамото.