Поставяне на битумни керемиди от професионалист

битумни керемиди

битумни керемидиИмат ли предимства битумните керемиди пред традиционните?

Разбира се, както за всичко друго и тук мненията варират в много широки граници. За едни обникновените класически керемиди не могат да се заменят с нищо друго, но не са малко и онези, които считат, че както всичко модерно и съвременно, битумните керемиди превъзхождат. Както често се случва, истината е някъде по средата, а поставянето на битумни керемиди от специалист несъмнено има своите достойнства. И ако трябва да сме съвсем точни, те може и да не превъзхождат много обикновените керемиди, но със сигурност не им и отстъпват.

Можем ли да си поставим битумните керемиди сами?

В интернет, а и по телевизията, има не малко материали, които са посветени на това как да поставим правилно битумните керемиди. Ясно е, че винаги ще има хора, които да искат да се погрижат за дома си сами и ще разчитат на собствените си умения, но ние ви съветваме горещо да не се впускате в подобни авантюри с неясен край. Ще попитате защо? Защото това е сложна работа, която може да доведе до не малко рискове.

На първо място, качвайки се на покрива да поставяме керемиди, ние попадаме в рискова ситуация, в която застрашаваме себе си несъзнателно. Неопитният човек лесно може да се подхлъзне, спъне или да залитне, при което да си нанесе сериозни травми и дори да постави живота си в опасност без да осъзнава това.

На второ място се подлага на риск качеството на работата, защото ако си говорим съвсем честно, българинът си мисли, че разбира по малко от всичко и може да се справи във всяка ситуация. Добре, но това не винаги е така. Неправилно поставените керемиди могат да направят дома неустойчив на външните климатични влияния. Така един път ще попилеете излишни средства за керемиди и втори път ще се наложи а търсите професионалист, който да реши проблема. Съвсем проста сметка показва, че на края евтиното излиза по-скъпо.

Но все пак какви са изискванията за поставяне на битумни керемиди?

На първо място, трябва да разполагате с наклонен покрив. Ако наклонът не е достатъчно голям, това няма да позволи монтирането на керемидите, защото няма да се осигурява възможност за оттичане на дъждовната вода. В случая специалистите съветват да има наклон от най-малко 12 градуса, но е за предпочитане наклонът да е по-голям.

Ако имате достатъчен наклон, тогава идва момента на основата. Знайте, че няма как да поставите битумни керемиди ако няма някаква равна основа върху покрива. Наличието на такава е задължително за да могат керемидите да прилепнат плътно една до друга и да подсигурят надеждност и защита от дъжд във всяко време.

Важно е също така да се погрижите и за ъглите. На тях е важно да се постави специална хидроизолация, която да не позволява на водата да прониква на вътре, защото подобно на всички други керемиди, в ъгловите пространства битумните керемиди предлагат по-слаба защита заради невъзможността си да прилепнат идеално.

Кое да изберем все пак?

Много българи казват, че масовото решение с класически керемиди е за предпочитане. Ако попитате един средно статистически американец обаче, най-вероятно ще получите различен отговор. Факт е, че в САЩ където климатичните условия са подобни на тези в България, но са дори малко по-сурови, хората са масово много доволни от битумните керемиди, което говори само за себе си. Те са устойчиви на всякакви външни влияния, включително и на бурни ветрове.