Свързване посредством гвоздеи

гвоздеи

гвоздеиНай – обикновеният свързващ елемент при всички видове дърводелски работи са гвоздеите. Те се различават по вид, размери и предназначение. За да не се изкривяват гвоздеите при забиването им, повърхността на чука трябва да е гладка, за изглаждането и се използва гласпапир. Ако има опасност за спукване на дървото, гвоздеите не трябва да се забиват в една линия. Освен това преди заковаването им острият им край се отсича или се сплесква чрез удари с чука.

При сглобяването на отвесни детайли най – добре е гвоздеите да се забиват под ъгъл. Гвоздеите забити по дължина на влакната на дървото, никога не държат здраво. Ако сглобяваният предмет ще се боядисва, главите на гвоздеите се забиват по – дълбоко под повърхността му. Вдлъбнатините получени вследствие на дълбокото забиване на главите на гвоздеите в дървото, се запълват с маджун, който след като изсъхне се заглажда с гласпапир/шкурка/.

Ако сглобяваният предмет ще се полира, на мястото, където ще се забиват гвоздеите, с длето се откъртва малка треска. В образуваната трапчинка трябва да се скрие главата на гвоздея. След заковаването треската се залепва с туткал и повърхността отгоре се заглажда с гласпапир. Когато се забиват къси гвоздеи, те се закрепват в правилно положение с картон или твърда хартия и леко се удрят с чука. Като се закрепят добре, картонът се отстранява и забиването продължава. За да не пострадат пръстите при забиването на малки гвоздеи, за придържането на гвоздея може да се използва фиба за коса или парче от твърд картон. 

Забиване на гвоздеи в стена

Гвоздеите се забиват непосредствено в стената или в дървен клин /най – често от боров материал/. Клиновете се поставят в дупки, издълбани между тухлите, а не в самите тухли. За да се намери свръзката между тухлите, достатъчно е да се открие мястото на една свръзка. Мястото на другите свръзки лесно се намира, защото се знаят размерите на тухлите. За пробиването на дупки в зидария се използва свредел с форма на тръба, назъбена в края, която се забива в стената чрез удари с чук. Дълбочината на дупката обикновено е 15 – 17 см. в диаметър и зависи от тежестта на предмета, който ще бъде окачен на гвоздея. В пробитата дупка се нанася рядък разтвор на гипс и се поставя дървен клин.