С какво да започнем ремонта на своя апартамент

ремонт на апартамент

Пролетта и лятото са идеалното време за обновяване, в това число и на интериора. Ако сте на прага да започнете ремонт, следващите съвети няма да ви бъдат излишни.

Представете си крайната цел. Ще правите ли дизайнерски проект за интериора, или само ще пребоядисате стените и ще закупите готови мебели? На този етап следва да се определи дали ще се обърнете към професионалисти, или сами ще реализирате проекта. Ще правите ли генерална реорганизация на пространството (в този случай ще ви е нужна фирма, която кърти, чисти и извозва) или ще са достатъчни неголеми козметични промени на отделни зони? Разгледайте интериорни и строителни списания, разходете се по изложби, обучавайки се да различавате отделните стилове. Опитайте се да почувствате към какъв стил клонят личните ви предпочитания, какви елементи от други стилове бихте искали да добавите и как нещата се съчетават помежду си. Направете разпределение на цветовете и материалите. Така резултатът ще бъде много по-предвидим, отколкото да ходите по магазините за интериор и да купувате всичко, което ви хареса.

Обмислете инженерната част, това е първото нещо, с което започва ремонтът. Ще трябва ли да се сменят прозорци, инсталации, климатици? В определени ситуации може да се наложи замяна на всички комуникации и ново санитарно оборудване.

Необходимо ли ви е да правите ремонт от нулата, при напълно нова планировка (а не просто да преместите вратата) ще се наложи да съгласувате проекта и действията си с управителите на сградата. Обикновено това коства допълнителни разходи, дори ако става дума за привичните действия като обединяване на кухнята с гостната, или вкарване на балкона към вътрешното помещение. Важно е при планирането да се вземат под внимание мокрите зони и техническите възможности за съгласуване. Има специфика за апартаментите с газ. Разучете всички детайли преди да изградите новите стени.

Ремонтът на един стандартен апартамент трябва да започне с планиране на бюджета. Там се включват разходите за дизайн, материали, мебели и покупка на строителни материали. Задължително трябва да се предвидят разходи за извънредни ситуации. Тази точка не е за пренебрегване. Обикновено винаги се налага нещо да се преправя или да се купи допълнително.

Изхождайки от бюджета, вие можете да разберете какви стилове бихте могли да реализирате във вашето жилище, а какви – не. Трябва да разбирате от кое е възможно да се икономиса. Например, не е нужно едновременно да се купят всички мебели. На етапа на строителство необходимите габарити на мебелите ще зависят от това, къде ще пожелаем да ги разположим. Особено това се отнася за шкафовете и кухненската гарнитура. Замерването се прави на определен по-късен етап на проекта, след което се поръчват мебелите. Работата с професионална фирма ще ви помогне да не прибързате в детайли, които имат много голямо значение за крайния резултат.

Може да се „приземите“ в мечтите си, и да не поръчвате мебелите от Италия, ако е напълно възможно и доста по-евтино да се изработят добре в местна работилница. Не е необходимо и да влагате прекалено много в стенния интериор, ако можете просто да боядисате стените. Но ако сте предвидили определи мебели или светилници да бъдат акцент в интериора, необходимо е да се купи качествено изделие.