За какво служат различните къщи във Велико Търново

Различните къщи във Велико Търново

Велико Търново е един от най-важните в историческо и културно отношение български градове и един от градовете, предлагащ огромни възможности за развитие. В него са съсредоточени основни дейности от съвременния живот, като най-важните са: високо развита туристическа дейност, чудесни условия за академично и културно развитие и възможност за добра бизнес инвестиция в търговията с недвижими имоти.

Въпреки, че като повечето български градове и Търново разполага с големи жилищни квартали, къщите в старата ни столица са тези, които оформят разноликия облик на града. Различните видове къщи във Велико Търново имат различно предназначение и, след като основното предназначение на една къща е да подслонява и да приютява, то редно е първо да се спрем на къщите, като жилищни сгради.

Изградените, след освобождението възрожденски къщи във Велико Търново са тези, които днес се ползват, както за живеене, така и, като туристическа атракция. Цели квартали на града следват директивата да бъде запазено културното и архитектурно наследство от времето на Възрождението и именно те са най-предпочитаните туристически атракции в града. Въпреки че голяма част от автентичните следосвобожденски къщи се ползват, като жилища, не са малко и тези, които са превърнати в културни и архитектурни паметници. Някои функционират под формата на музеи, докато други са преустроени и превърнати в механи и ресторанти, в които всеки турист може да се запознае с българските традиции, кухня и бит.

Красотата на Възрожденските къщи във Велико Търново кара много родни и чуждестранни туристи да обичат този красив български град и да се връщат често в него, с желанието да вкусят отново от неповторимата атмосфера и да усетят силата на българския дух.

Имотният пазар извън пределите на града предлага едни от най-красивите автентични къщи, като най-уникалните от тях се намират в архитектурния резерват Арбанаси. Там всеки почитател на автентичната българска къща може да се сдобие със свой собствен имот, в който да се радва на тишината и красивата природа и панорамните гледки към хълма Царевец.

Емблематичните за Велико Търново Възрожденски къщи се ползват с еднакъв успех, като жилища, паметници на културата и търговски обекти и всеки избор е удачен, щом е запазен непокътнат техният автентичен и неповторим облик и атмосфера.

За разлика от Възрожденските, строените по времето на социализма градски къщи във Велико Търново се използват основно, като жилищни сгради. Те не могат да се похвалят с особена красота и уникална архитектура, тъй като носят отпечатъка на социализма, по време на който при строеж се е търсела главно практичност, а не естетическа стойност.

Градските къщи във Велико Търново са предимно семпли и високи сгради, при строежа на които рядко е използвано въображение. Тяхното основно предимство е, че могат да се ползват, като едно или двуфамилни жилища, обитавани от не по-вече от две семейства в сърцето на града.

Градските къщи във Велико Търново са чудесна алтернатива на пренаселените жилищни блокове, в които всеки е принуден да търпи прищевките и странностите на своите съседи. Притежанието на собствена къща в близост до всички градски удобства носи безброй предимства, като най-голямото от тях е наличието на двор, в който можете да се насладите на спокойствие, да разполагате с гараж и дори да засадите своя малка градинка, която да бъде Вашето лично място за отдих и спокойствие в рамките на един голям и шумен град.

Извънградските къщи във Велико Търново са уникална смесица от архитектурни стилове. В много от търновските села могат да бъдат видяни в съседство автентична Възрожденска къща, с уникалните дървени чардаци и дърворезби и лишената от всякакъв чар соц-къща, построена с цел да бъде практична, а не произведение на изкуството.

Селските къщи в района на Търново разполагат с големи дворни места, в които много често са пристроявани допълнителни навеси или стопански постройки, използвани от занимаващите се с животновъдство и земеделие селски стопани.

Днес много от тези къщи се предлагат на имотния пазар, като тяхното основно предназначение е да бъдат ползвани, като вили от жителите на големите градове, търсещи възможност да се отеглят от градския шум през уикендите и ваканциите. Този тип къщи често се превръщат в семейни къщи за почивка, като стопанските постройки биват преустроени в допълнителни жилищни помещения или в места за отдих и посрещане на гости.

В Търново има огромно разнообразие от къщи и всеки тип къща носи своите предимства. Всяка къща има свое предназначение и най-важно за нея е да има обитатели.